Morcovul
Imbunatatesc vederea
Un fapt bine stiut este acela ca morcovii imbunatatesc vederea, intrucat contin beta-caroten(substanta care le confera culoarea portocalie), antioxidant pe care ficatul il transforma in vitamina A. In retina, aceasta vitamina devine rodopsina, pigmentul mov care face posibila vederea nocturna.
Beta-carotenul protejeaza si impotriva degenerarii maculare sau cataractei senile. Un experiment medical a descoperit ca persoanele care introduc in dieta o cantitate generoasa de beta-caroten, au cu 40% mai putine sanse de a dezvolta tulburari de vedere.
De asemenea, morcovul este o parte foarte importanta a alimentatiei copiilor, ajutand la dezvoltarea vederii in perioada de crestere.
Prevenirea bolilor cardiace
Alte demersuri stiintifice au depistat legatura directa dintre consumul de carotenoizi (substante furnizate de morcovi) si riscul redus de imbolnavire cardiaca. O dieta bogata in morcovi scade si nivelul colesterolului rau din organism (LDL), cauzator de ateroscleroza, iar fibrele din aceste legume elibereaza fluxul sanguin de excesul de lipide.
Potasiul care ajunge in organism prin consumul de morcovi este un constituent important al celulelor si fluidelor corporale care ajuta la regularizarea tensiunii arteriale si a pulsului. Acest mineral neutralizeaza efectele nocive ale excesului de sodiu.
Reducerea riscului de accident vascular cerebral
O cercetare efectuata de Universitatea Harvard a demonstrat ca oamenii care consuma peste 6 morcovi pe saptamana sunt mai putin predispusi unui accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care mananca un morcov pe luna sau mai putin.
Sanatatea pielii
Proprietatile detoxifiante ale morcovilor ajuta la eliberarea ficatului de toxine si la vindecarea acneei, prin curatarea fluxului sanguin. Tot morcovii trateaza pigmentarea inegala a pielii, iar vitamina A din aceste legume hraneste celulele dermei, previne deshidratarea si alte probleme dermatologice comune.
Din acest motiv, morcovii sunt utilizati deseori in mastile cosmetice cu ingrediente naturale, iar substantele din aceste legume sunt utilizate in sortimente diverse de produse destinate ingrijirii pielii si a parului.
Proprietati anti-imbatranire
Beta-carotenul, antioxidantul puternic cu beneficii multiple asupra organismului, are si o actiune protectoare asupra celulelor organismului, ajutandu-le sa lupte impotriva radicalilor liberi. Prin urmare, morcovii au si proprietati anti-imbatranire importante, incetinind fenomenele biologice specifice inaintarii in varsta.
Protejeaza dantura
Morcovii curata dantura dupa fiecare masa, actionand ca un abraziv natural care elimina eficient resturile alimentare si placa bacteriana de pe suprafata dintilor si a limbii. Totodata, morcovii stimuleaza productia de saliva, pentru o curatare naturala a cavitatii bucale si prevenirea halenei. Mineralele din morcovi omoara agentii patogeni din cavitatea orala si scad sansele formarii de carii dentale.
Vitamina C din morcovi, antioxidant solubil in apa, ajuta corpul sa isi mentina in forma tesuturile conjunctive, dintii si gingia.
Ajuta la pierderea in greutate
Un morcov de 100 de grame are aproximativ 41 de calorii si cantitati neglijabile de grasime si colesterol. In schimb, completeaza aportul zilnic de nutrienti cu vitamine si fibre alimentare, care hranesc organismul, induc senzatia de satietate si mentin sanatatea tractului intestinal.
Mentin sanatatea colonului
Vitamina A este substanta folosita de ficat pentru evacuarea toxinelor din corp. Fibrele din morcovi contribuie la curatarea optima a colonului si stimuleaza eliminarea eficienta a materiilor fecale.
Prevenirea infectiilor
Medicina traditionala considera morcovul a fi un bun antiseptic natural, excelent pentru prevenirea infectiilor. Leguma poate fi utilizata pentru vindecarea mai rapida a ranilor, fie in forma cruda, fie fiarta sau zdrobita.