Manatarci

18.02.2018

Denumirea "manatarca" provine (prin intermediarul bulgar) din cuvantul grecesc manitaria insemnand "ciuperci" (in genere). Denumirea stiintifica, Boletus edulis, provine din radacina latina bolet-, care inseamna "ciuperca superioara" (care a dat si burete) si edulis, cu sensul de comestibila, exprimand calitatile culinare ale speciei. Aceasta ciuperca are o aroma distincta si un miros placut. Are o concentratie mare de apa in comparatie cu alte ciuperci comestibile.

Pe langa faptul ca manatarcile sunt delicioase, acestea sunt folosite din cele mai vechi timpuri si ca leac pentru diferite afectiuni si mentinerea sanatatii generale.

Cu textura lor carnoasa, ciupercile constituie un inlocuitor satisfacator al carnii. Un pateu de ciuperci, poate inlocui foarte bine pateul de ficat.

Manatarcile de padure sunt extrem de gustoase, hranitoare, nu ingrasa si aduc si un aport substantial de minerale. Acestea contin o mare cantitate de fibra si de vitamina B, dar si potasiu, care protejeaza inima. O cana cu ciuperci (la numai 20 de calorii), are la fel de mult potasiu cat o jumatate de banana si este comparabila, in continutul de vitamina B, cu o felie de paine integrala. Cipercile sunt, de asemenea, o sursa buna de germaniu (ca si usturoiul), un mineral cu proprietati anticanceroase si antivirale. Germaniul intensifica si capacitatea celulelor de a genera energie.

Un studiu realizat in anul 2008, a semnalat nivelul ridicat de compusi bioactivi din manatarci. Acestea au avut cantitatea cea mai mare de antioxidanti dintre toate ciupercile testate. Antioxidantii sunt eficienti la combaterea, prevenirea si ameliorarea bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Studiile arata ca structura proteinelor (aminoacizii esentiali) din ciuperci este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din griu. Acestea sunt proteine comparabile cu cele din carne, astfel ca 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, mentinind in organism un echilibru normal.

Ciupercile reprezinta si un puternic afrodisiac, anumite proteine cotinute de acestea stimuleaza centrii nervosi ai sexualitatii.

Ciupercile pot fi consumate si de diabetici pentru ca nu contin zahar sau lipide.

Nutritionistii apreciaza ca ciupercile sunt foarte bine tolerate de organism si ajuta la diluarea sangelui, astfel se reduce si riscul de infarct.

Ciupercile sint o sursa buna de complex de vitamina B (pentru piele sanatoasa si acuratete vizuala, stimuleaza producerea celulelor albe si rosii in maduva osoasa).

Ciupercile contin si vitamina D, necesara sanatatii parului, pielii si unghiilor. Impreuna, aceste vitamine ajuta la eliberarea de stres, depresie si oboseala, ciupercile fiind recomandate in stari de convalescenta si anemie.

Fiind probiotice, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni.

Sanatatea din gradina
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți